Ηλικιωμένοι

Οστεοπόρωση και οστεοπενία

Αποτελούν μεταβολικά σύνδρομα των οστών στα οποία εμφανίζεται σταδιακή μείωση της οστικής μάζας και διαταραχή της οστικής μικροαρχιτεκτονικής ως αποτέλεσμα της γήρανσης του ατόμου (ηλικιακός παράγοντας), της εμφάνισης εμμηνόπαυσης (μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση) καθώς και σε άλλους δευτεροπαθείς παράγοντες.
Η διάγνωση γίνεται με μέτρηση της οστικής πυκνότητας του ασθενούς (Τ score).

Η πάθηση εμφανίζει αυξημένη συχνότητα σε ποσοστό 4:1 στις γυναίκες ενώ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων ισχίου, οσφύος και πηχεοκαρπικής.

Η θεραπεία αφορά κυρίως φαρμακευτική αγωγή, χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D καθώς και έναρξη καθημερινής άσκησης.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Αποτελεί μια εκφυλιστικού τύπου αρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος. Με την πάροδο του χρόνου προκαλείται παραμόρφωση της αρθρικής επιφάνειας του γόνατος.

Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας ενώ υπάρχει και γενετικό υπόβαθρο προδιάθεσης. Παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σε ασθενείς με αυξημένο σωματικό βάρος, ιστορικό μυϊκής ατροφίας, σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο καθώς και σε επαγγελματίες όπου στην καθημερινότητα τους έχουν αυξημένη συχνότητα άρσης βάρους.

Η κλινική εικόνα συνίσταται σε χωλότητα βάδισης με σύνοδο άλγος, σύγκαμψη της άρθρωσης καθώς και απώλεια του φυσιολογικού εύρους κίνησης. Το γόνατο παρουσιάζει διαταραχή του φυσιολογικού άξονα κίνησής του.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με απλή ακτινογραφία.

Η θεραπεία στα αρχικά στάδια αφορά τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, σύσταση για απώλεια βάρους και ενδυνάμωση μυϊκών ομάδων (τετρακεφάλου) καθώς και φυσικοθεραπείες - κινησιοθεραπείες.

Σε γόνατο μη ανταποκρινόμενο στη συντηρητική αγωγή η θεραπεία περιλαμβάνει την χειρουργική αντιμετώπιση με πλήθος σύγχρονων θεραπευτικών τεχνικών - μέσων όπως η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος, η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος καθώς και οι οστεοτομίες κνήμης για νεότερους ασθενείς.
Το χειρουργείο προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα και γρήγορη επάνοδο στην καθημερινότητα.

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Αποτελεί μια εκφυλιστικού τύπου αρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου. Με την πάροδο του χρόνου προκαλείται παραμόρφωση της αρθρικής επιφάνειας τόσο στην κεφαλή του μηριαίου όσο και στην κοτύλη.

Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας ενώ υπάρχει και γενετικό υπόβαθρο προδιάθεσης. Παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σε ασθενείς με συγγενή δυσπλασία ισχίου, ιστορικό αγγειακού τραυματισμού της κεφαλής του μηριαίου, επαγγελματίες αθλητές καθώς και σε άτομα με επαγγέλματα που σχετίζονται με άρση βάρους και έντονη μυϊκή καταπόνηση.

Η κλινική εξέταση αναδεικνύει άλγος στην περιοχή του ισχίου κατά τις κινήσεις της άρθρωσης, χωλότητα βάδισης λόγω άλγους, μείωση της έκτασης - κάμψης και έσω στροφής του ισχίου. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με απλή ακτινογραφία.

Η θεραπεία είναι η χρήση φαρμακευτικής αγωγής, χρήση βοηθημάτων βάδισης (μπαστούνι), απώλεια βάρους καθώς και φυσικοθεραπείες.

Σε προχωρημένη αρθρίτιδα ασθενούς άνω των >50 ετών όπου πλέον ο ασθενής εμφανίζει νυχτερινό άλγος και δυσκολία στις απλές καθημερινές κινήσεις η σύσταση είναι για χειρουργική αντιμετώπιση με ολική αρθροπλαστική ισχίου. Το χειρουργείο γίνεται με τις πιο σύγχρονες , ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και ο ασθενής περπατάει την ίδια μέρα, χωρίς πόνο, με ελάχιστη νοσηλεία και με άμεση επάνοδο στις καθημερινές του συνήθειες.

Γεώργιος Μπέκας MD, MSc

Ραντεβού: 6944 985258
Σταθερό Τηλ.: 210 7232382
Επείγοντα: 6932 038056
EmailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πρατίνου 3, Παγκράτι

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Ρήγα Φεραίου 2, Άγιοι Ανάργυροι

Ο ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού 

 


© 2022, Dr. Georgios Mpekas | Realized by opk.gr